Mensen die een geestelijke of lichamelijke beperking hebben en/of mensen die grote schulden hebben, zijn vaak niet meer in staat om met geld om te gaan. Vooral mensen met schulden zijn vaak het overzicht over hun geld kwijt geraakt en hebben behoefte aan financiële ondersteuning. Bewindvoering is bedoeld om deze mensen te ondersteunen en te beschermen, daarom spreken we van beschermingsbewindvoering.
Wat is bewindvoering?
Bij bewindvoering neemt de bewindvoerder de beslissingen over de financiën van de klant. Veel beslissingen worden in overleg genomen, maar uiteindelijk bepaalt de bewindvoerder wat er met het geld van de klant gebeurt. De klant heeft wel zelfstandig de beschikking over leefgeld. De klant bepaalt zelf wat hij of zij met het leefgeld doet, maar meestal worden daarvan de dagelijkse boodschappen betaald.
Je staat niet zomaar onder bewind! Het is de rechtbank die het bewind uitspreekt en de bewindvoerder benoemt. In de onderstaande voorlichtings–film wordt duidelijk uitgelegd wat bewindvoering precies is en hoe de procedure eruit ziet om onder bewind te komen.
Wat doet ONF Bewind?
ONF bewind zorgt ervoor dat er evenwicht ontstaat tussen het geld dat binnenkomt en het geld dat wordt uitgeven. Daardoor ontstaat er rust, stabiliteit en overzicht. Als bewindvoerder zorg ik onder andere voor het beheren van het inkomen, het betalen van de vaste lasten, het maken van afspraken met schuldeisers zoals bijvoorbeeld deurwaarders. Als een klant recht heeft op geld (zoals huur- of zorg toeslag) dan zorg ik ervoor dat dat geld ook op de rekening van de klant terecht komt.
Vindt er controle plaats op ONF Bewind?
Jazeker. De Rechtbank controleert mijn werk. Als bewindvoerder leg ik elk jaar verantwoording af aan de rechter. Als ik mijn werk niet goed doe, dan word ik op mijn vingers getikt door de rechtbank. Ook de klant mag mijn werk controleren en als de klant ontevreden is, dan kan er een klacht worden ingediend.